Zdravé potraviny ktoré nie sú až tak zdravé

Zdravé stravovanie a nákup takýchto potravín je dnes veľmi populárnou záležitosťou. Mnohých ľudí však uspokojí nápisy ako 100%, „BIO“, alebo „iba zo zeleniny“. len málokto si dá pri nákupoch toľko námahy, aby si prečítal, čo daný výrobok v skutočnosti obsahuje, kde a ako bol vyrobený. Navyše ešte menej ľudí ovláda, čo je pre naše zdravie naozaj zdravé.  Preto sa pozrieme na najčastejšie omyly, ktoré robia ľudia pri nákupoch ZDRAVÝCH potravín.

procenta
 
100 % džúsy
 
Ak sa na obale džúsu píše, že je 100 %, to ešte neznamená, že je vyrobený z čerstvého ovocia. Takéto nápoje sa v drvivej väčšine vyrábajú z koncentrátu, teda usušeného ovocného prášku, ktorý je dodatočne zmiešaný s vodou. D svojho tela síce takto dostanete vitamíny, no nie tie prírodné, ale tie, ktoré boli do džúsu pridané umelo. Nápoje vyrobené odšťavením čerstvého ovocia, majú na sebe túto informáciu vždy uvedenú a sú podstatne drahšie.
 
„Bez glutamanu“
 
Dnes je veľmi populárne výrobky označovať veľkými písmenami „BEZ GLUTAMANU“. Táto látka síce nie je pre ľudské zdravie tá najlepšia, no na druhej strane, ani zďaleka najhoršia. Ide o dochucovadlo, ktoré robí chuť jedla atraktívnejšou. Konzervačné látky a farbivá, sú však pre naše zdravie omnoho horšie. Preto sa nenechajte zlákať týmto malým trikom a vždy poriadne čítajte celé zloženie výrobkov.

salát
 
Perfektne vyzerajúca zelenina a ovocie
 
V obchodoch nájdete zeleninu a ovocie, ktoré na prvý pohľad vyzerajú nádherne. Tento fakt, však v skutočnosti neznamená, že ide o naozajstnú kvalitu. Práve naopak, takéto potraviny obsahujú omnoho viac chemických látok. Napríklad také šalátové zmesi balené v mikroténových vreckách sú ošetrované chemikáliami, ktoré zabraňujú ich zvädnutiu a zhnednutiu.
 
S chráneným označením pôvodu
 
Túto značku dostanú iba potraviny, ktoré spĺňajú prísne kritériá. Medzi ne však nepatrí používanie konzervačných látok, či farbív. Aj v tomto prípade, preto vždy čítajte informácie o zložení výrobku.